Forti Holding Spa 總部與辦公樓 / ATIproject 亞梯

2019-07-18 作者:未知 來源:未知 瀏覽: 1181次

項目名稱:Forti Holding Spa 總部與辦公樓 / ATIproject 亞梯
建筑事務所/公司/機構/單位:ATIproject 亞梯
項目完成年份:2016
建筑面積:4750.0 平方米
項目地址:Via Umberto Forti,1,56121 Pisa PI ITALY / Umberto Forti街道,1號,比薩城,比薩省,意大利
攝影師:Daniele Domenicali, Irene Taddei
主創建筑師:Branko Zrnic, Luca Serri
設計團隊:ATIproject 亞梯
新的 Forti Holding S.p.a. 總部位于比薩城和里窩那之間。這里包含了商店和集團的行政中心。該建筑由ATIproject工作室設計,是該地區綠色建筑的連貫和卓越的典范。以環境責任為核心價值,團隊非常重視生物氣候規劃,從而實現了相當高的能源性能。
The new Forti Holding S.p.a. headquarter is situated between Pisa and Livorno. It houses shops and the corporate group’s administrative centre. The building is designed by ATIproject studio and it stands as a coherent and remarkable example of green architecture in the area. Taking environmental responsibility as a core value, the team has put great attention into the bioclimatic planning, thus resulting in incredibly high energetic performances. 
實際上,該建筑廣泛使用了被動能源裝置,比如熱能和遮陰科技,被動通風和靈敏的日照使用。在主道路一側,通風的立面中間有一個通風的門廳,以三層層高的天花板歡迎著游客到來;寬闊的玻璃幕墻確保了自然通風和充足的采光。另一邊,東南側的立面全部以玻璃實現。因此,為了過濾陽光和避免過熱,窗前安置了水平向的遮陽系統,在提供暢通無阻的視線的同時進行了陽光的保護。
In fact, the building makes extensive use of passive energy devices like thermal and shading technologies, passive ventilation and sensitive use of daylight. From the main road, an airy lobby located in the middle of a ventilated facade welcomes visitors with its triple-height-ceiling; a wide glass curtain wall guarantees natural ventilation and plenty of natural light. On the other side, the southeast facade is completely realized by glass. For this reason, in order to filter sunlight and to avoid overheating, a horizontal sunscreen system has been set up in front of the windows, allowing free sights and sun protection simultaneously. 
結構與形式選擇影響了室內的工作環境,提供了舒適開闊的視線,讓人們一覽周邊的鄉村與山區景色。根據特定的朝向,設計是推敲選擇了不透明或透明的表面。屋頂花園和大面積的戶外陽臺鋪著天然的材料,營造了可俯瞰山區的休憩區域。天然材料也幫助形成了體量,調節了小氣候,同時把自然帶入建筑內。南立面完全覆蓋著光伏板,與之搭配的是在設計和尺度上配套的綠色能源裝置,以完全滿足建筑的能源需求。
顯著的是,該辦公建筑基本沒有甲烷氣體植物,這些植物在意大利傳統上被用于供熱系統。光伏生產覆蓋了冬夏空調和照明幾乎所有的能源需求(超過80%)。由于特別的建筑解決方案,掛板成為了該建筑的首個技術系統。這里科技云集,前沿的設備,采用了LED照明系統的智能殼系統,配合空調和再生熱交換的地熱系統??稍偕茉吹幕旌虾椭铝τ谙拗颇茉聪牡牟呗宰屵@個總部樹立了托斯卡納地區可持續建筑的標準。該建筑正在接受LEED金獎的可持續性評級認證。
Structural and formal choices affect the inner working environment, offering nice and open views on the surrounding countryside and the mountains. Opaque and transparent surfaces have been studied according to their specific orientation. A roof garden and large outdoor terraces cladded with natural materials create relax areas overlooking the mountains. They also contributing to shape the volumes, regulate the microclimate as well as bringing nature inside the building. The South facade is entirely covered with solar panels and has been designed and dimensioned together with other green energy devices to fully meet the building’s energetic needs.
Remarkably, this office building lacks of methane gas plants, which is traditionally used in Italy for the heating system. Photovoltaic production covers most of winter and summer conditioning and lighting energy demand (> 80%). Thanks to special architectural solutions, cladding becomes the first technologic system of this building. A cutting-edge plant apparatus has been developed in parallel with the building smart shell, which employs LED lighting systems, a geothermal system for air conditioning and regenerative heat exchanger. The mix of renewable sources and strategies aims to limit consumption, making this headquarter a benchmark for sustainable building throughout the Tuscan region. The building is currently awaiting the LEED – Gold rating certification for sustainability.
Schueco(德國旭格) 幕墻 | Schueco Curtain Wall
由 Atiproject 工作室開發的細部設計研究在開始階段就與 Schueco 合作。本次精心整合的規劃的目標是透明幕墻和與之相關的太陽能幕墻。通過為建筑的復雜幾何形態界定出最適合的解決方案,合作帶來了充分的分析與技術支持。幕墻在每一層改變了曲率半徑以適應陽臺與花園彎曲成柔軟蜿蜒的形狀。 這一層面要求特別的模型研究和建造節點方案,以在技術實現與美學上實現優化。這個特別的幕墻系統包括熱力學與聲學上的低放射雙層玻璃板配合太陽能控制。這一辦法帶來了很好的光線透明度,并根據幕墻的暴露程度有著不同的遮光系數。
A detailed design study has been developed by Atiproject studio from the earliest planning stages in close collaboration with Schueco. The object of this delicate integrated planning was the transparent curtain wall and its related solar screening. The collaboration has allowed to fully analyze the technical aspects by identifying the most suitable solutions for the building’s complex geometry. The curtain walls change their radius of curvature at each floor in order to accommodate terraces and gardens, bending into soft and sinuous shapes. This aspect has required a specific study on modeling and construction joints solutions to achieve optimal results in terms of realization technique and esthetics. This specific curtain wall system consists of a thermal and acoustic low-emissive double glazing panel with integrated solar control. This solution provides a good light transparency and a differentiated solar factor according to the exposure of the façade.
材料產品描述 | Product Description
Schueco 陽光幕墻。遮陽的保障來自定制化的整合系統,搭配結合戶外走廊的不同定位的固定遮光板結構。這一系統確保了有效的控制和連續幕墻的便捷維護。Schueco 陽光幕墻。該綜合體工程系統直接連接著幕墻,經過了專門的研究以帶來最終定制化的工程解決方案,既帶來了走道的結構支撐,也塑造了幕墻的輪廓。最后結果是引人注目的高效幕墻,兼具著創新與整體干預的技術哲學。
Schueco sunscreens. The solar shading is guaranteed by a custom integrated system which combines a structure holding fixed blades with variable pitch, pairing it with an external walkway. This system ensures an effective control and an easy maintenance of the continuous façades. Schueco sunscreens.This complex construction system is fixed directly to the curtain wall, being the subject of a specific study which led eventually to a custom engineered solution in terms of walkway’s structural support and screening profiles. The final outcome is the realization of a dramatic façade, efficient and dynamic at the same time, which fully embodies the innovative and technological philosophy of the whole intervention.